Siirry sisältöön

Materiaalitorilla yritykset ja muut organisaatiot voivat etsiä jätehuoltopalvelua ja kilpailuttaa niitä. Kunnallista jätehuoltopalvelua voi pyytää toissijaisena palveluna (TSV-palvelua), jos markkinaehtoista palvelua ei ole kohtuudella saatavilla. Palvelun puute pitää osoittaa tekemällä ensin jätehuoltopalvelun tarpeesta ilmoitus Materiaalitorille.

Materiaalitori helpottaa yrityksiä löytämään tarvitsemiaan jätehuoltopalveluita tai jätehuoltoon liittyviä muita palveluita. Toimiva jätehuolto auttaa yrityksiä säästämään kustannuksissa samalla kun ympäristö hyötyy kierrätyksen lisäämisestä.

Yritysten ja organisaatioiden jätehuollon järjestäminen

 • Yritysten ja muiden organisaatioiden tulee käyttää ensisijaisesti markkinaehtoisten jätealan toimijoiden tarjoamia palveluita.
 • Kunnalta voi pyytää jätehuoltopalvelua (toissijaista jätehuoltopalvelua), jos markkinaehtoisia palveluita ei ole kohtuudella saatavilla.
 • Palvelun tarjonnan puute todennetaan ilmoittamalla jätehuoltotarpeesta Materiaalitorilla.
 • Jätelaki velvoittaa Materiaalitorin käyttöön jätteen haltijat, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2 000 euron arvosta.

Näin etsit jätehuoltopalveluita Materiaalitorilta:

 1. Tutustu Materiaalitorilla oleviin ilmoituksiin – voit löytää palvelun tarjoajan valmiista ilmoituksista.
 2. Rekisteröidy Materiaalitori-palveluun vahvasti tunnistautuen. Rekisteröitymiseen tarvitset organisaatiosi valtuutuksen Materiaalitorin käyttöön.
 3. Tee ilmoitus jätehuoltotarpeestasi ohjeiden mukaan. Huolella tehtyyn ilmoitukseen saat varmemmin tarjouksia.
 4. Seuraa ilmoitukseen saamiasi tarjouksia ja valitse palvelu tarjousten perusteella. Sopimukset palvelun tarjoajan kanssa tehdään Materiaalitorin ulkopuolella.
 5. Jos et saanut tarjouksia tai tarjoukset eivät olleet kohtuullisia, voit pyytää kunnallista jätehuoltopalvelua Materiaalitorin kautta. TSV-palvelusta on tehtävä sopimus, jonka kesto voi olla enintään kolme vuotta.

Kunnallinen jätehuoltopalvelu (TSV-palvelu)

Yritys voi pyytää kunnalta jätehuoltopalvelua, mikäli se on ensin etsinyt Materiaalitorilta vastaavaa markkinaehtoista palvelua ja osoittanut läpinäkyvästi palvelutarjonnan puutteen. Jätelaissa puhutaan kunnan toissijaiseen vastuuseen (TSV) perustuvasta jätehuollosta silloin, kun markkinaehtoinen jätepalvelu ei ole mahdollinen. Kilpailutusta ei tarvita, jos palveluita tarvitaan alle 2 000 eurolla vuodessa tai kyse on äkillisestä tarpeesta.

Näin teet TSV-pyynnön:

 1. Jos jätteestä tehtyyn ilmoitukseen ei tule yhtään tarjousta tai ne hylätään sopimattomina, on Materiaalitorissa mahdollista pyytää kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua. Tarjousten hylkäykset pitää perustella hakeumuksessa.
 2. Kun ilmoituksen voimassaoloaika umpeutuu ”Organisaation ilmoitukset”-sivulla ilmoituksen kohdalle aktivoituu painike, josta TSV-pyynnön voi tehdä. Pyyntö tulee tehdä 6 kuukauden sisällä ilmoituksen sulkeutumisesta.
 3. Ilmoituksen tekijä valitsee mille kunnalle tai kunnan jätelaitokselle pyyntö lähtee. Jätelaitos näkee palvelutarjonnan puutteen arvioinnin ja arvioi jätteen soveltumisen kunnan jätehuoltojärjestelmään. Jätelaitoksen hylätessä TSV-pyynnön, pyynnön voi osoittaa toiselle jätelaitokselle.
 4. TSV-sopimuksen allekirjoittajalla tulee olla suomi.fi -palvelussa annettu valtuutus sopimusten allekirjoittamiseen tai hänen tulee olla organisaationsa allekirjoitusoikeudellinen henkilö. Mikäli TSV-sopimuksen valmistelijalla ei ole allekirjoitusoikeutta, tulee sopimus ohjata edelleen allekirjoitettavaksi.

Lisätietoa

Materiaalitorin neuvonta

Materiaalitorin puhelinneuvonta tiistaisin 9–11 ja torstaisin 13–15.