Materiaalitori on kiertotalouden keskiössä: se kannattaa ottaa aktiiviseen käyttöön
Kiertotalouden green deal, Kestävän purkamisen green deal ja uusi rakentamislaki luotsaavat yrityksiä ja organisaatioita kiertotalouteen. Materiaalitori on kiertotalouden keskiössä, se tarjoaa luotettavan ja käyttäjäystävällisen digitaalisen alustan, joka auttaa yrityksiä optimoimaan resurssien käyttöä, verkostoitumaan ja edistämään kestävää kehitystä.
Kiertotaloudessa tarve ja tarjonta kohtaavat – toisen ylimääräinen resurssi voi olla toiselle arvokas raaka-aine tai uudelleen käytettävä tuote. Verkostoituminen ja oikeiden yhteistyökumppaneiden löytäminen ovat kiertotaloudessa avainasemassa, ja Materiaalitorilla on tässä tärkeä rooli. Materiaalitori on digitaalinen alusta yritysten ja organisaatioiden kiertotalouden sivuvirtojen ammattimaiseen vaihdantaan.
Materiaalitori toimii kiertotalouden alustana, joka tekee eri materiaalit, sivuvirrat, uudelleenkäyttöön sopivat tavarat ja osat sekä jätteet näkyväksi.
Uutta vauhtia sekä kunnianhimoisia tavoitteita kiertotalouteen edistävät Kiertotalouden green deal ja Kestävän purkamisen green deal, joista on apua käytännön suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi uuden rakentamislain (751/2023) myötä kiertotalous on entistä vahvemmin säädösperustaista ja purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset muuttuvat pakollisiksi.
Kansalliselle kiertotalouden vaihdantapaikalle on suuri tarve, sillä se mahdollistaa koko maan kattavat markkinat ja vaihdannan sekä helpottaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Materiaalitori auttaa yrityksiä optimoimaan resurssien käyttöä ja edistämään kestävää kehitystä.
Edelläkävijäyrityksissä kiertotalous on jo integroitu osaksi ydintoimintaa, kun taas toiset yritykset ovat vasta aloittelemassa perehtymistä aiheeseen.
”Materiaalivirtoja ja hyödyntämättömiä resursseja syntyy lähes kaikissa yrityksissä. Sivuvirrat, ylijäämämateriaalit, uudelleenkäytettävät tavarat tai osat ja muut materiaalit kannattaa tuoda näkyville Materiaalitorille, jotta ne saadaan hyötykäyttöön. Kutsun kaikkia hyödyntämään alustan tarjoamia mahdollisuuksia. Ilmoittaminen on maksutonta, helppoa ja luotettavaa”, sanoo Materiaalitorin projektipäällikkönä keväällä 2024 aloittanut asiantuntija Jenni Rovio Motivasta.
Kiertotalous tarjoaa myös elinkeinoelämälle hyötyjä, kuten uusia työpaikkoja ja suoria kustannussäästöjä sekä tukee kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Uusi rakentamislaki voimaan: purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset pakollisia
Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan uuden rakentamislain myötä kiertotalous on entistä vahvemmin säädöksin tuettua, ja purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset muuttuvat pakollisiksi. Ihannetapauksessa tiedot purettavien kohteiden materiaaleista ja rakennusosista saataisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta uudelleenkäyttö olisi mahdollista. Tiedonsaanti arvoketjussa mahdollistaa kiertotalouden mukaisen suunnittelun.
Kunnat ja alueet voivat aktivoida alueen toimijoita ja tarjota resursseja sekä pilotointikohteita kiertotaloushankkeille. Kunnat voivat auttaa uusien toimintamallien syntymisessä sekä toteuttaa kiertotalouden mukaisia hankintoja. Vaikutukset aluetalouteen ovat positiivisia, kun materiaalit voidaan kierrättää paikallisesti ja yrityksissä syntyy uutta liiketoimintaa.
Helmikuussa 2020 ympäristöministeriö solmi yhdessä Rakli ry.n(siirryt toiseen palveluun) kanssa Kestävän purkamisen green deal -sopimuksen(siirryt toiseen palveluun). Sopimuksen tavoitteena on kannustaa kiinteistöomistajia ja rakennuttajia laatimaan purkukartoitus vähintään kokonaisissa rakennusten purkuhankkeissa sekä laajoissa korjaushankkeissa. Kiertotalouden green deal kannustaa myös hyödyntämään kansallista Materiaalitoria tehokkaammin, jotta materiaalit voidaan löytää ja hyödyntää muiden toimijoiden toiminnassa.
Materiaalitorille purkutuotteiden ja osien ilmoittamismahdollisuus
Materiaalitoria kehitetään jatkuvasti vastaamaan KIRA-alan tulevaisuuden tarpeisiin, kuten tiedon ohjaamiseen ilmoituksiksi Materiaalitorille ja sen myötä uudelleenkäytettäväksi. Tämän ja ensi vuoden aikana alustalle luodaan paremmat edellytykset purkutuotteiden ja -osien ilmoittamiseen. Kehittämiskohteita tunnistetaan haastatteluilla ja tiiviissä yhteistyössä ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tietojärjestelmäkehityksen kanssa.
Tämän ja ensi vuoden aikana luodaan alustalle paremmat edellytykset purkutuotteiden ja -osien ilmoittamiseen.
Lisätietoa
Asiointi Materiaalitorilla (siirryt toiseen palveluun)