Siirry sisältöön

Materiaalitori avattiin käyttäjille keväällä 2019 osana jätelain kaksivaiheista uudistusta. Alustan kehitys tapahtui laajassa vuoropuhelussa kiertotalouden toimijoiden, viranomaisten ja ympäristöministeriön kanssa. Materiaalitorista on haluttu tehdä laajasti hyödynnetty kiertotalouden markkinapaikka. Sitä käytetään myös työkaluna Teollisten symbioosien palvelussa(siirryt toiseen palveluun), jossa aluekoordinaattorit edistävät yritysten yhteistyötä ja keskinäistä resurssien hyödyntämistä pyrkien aikaansaamaan säästöjä ja uutta liiketoimintaa. Materiaalitorin yhteistyö on mahdollista myös muiden markkinapaikkojen tai digiratkaisujen kanssa avoimen rajapinnan kautta.

Tällä hetkellä alustalla on 2 689 rekisteröitynyttä käyttäjää. Kiertotalouden toimintamallit ovat muodostumassa, ja niiden toteuttamiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua. Muutosta edistää myös vapaaehtoinen kansallinen Kiertotalouden green deal(siirryt toiseen palveluun), jossa organisaatiot sitoutuvat vähentämään luonnonvarojen käyttöä. Materiaalitorin käyttäjille on lähetetty vuosittain kyselyitä, ja loppuvuodesta 2024 toteutetussa kyselyssä saatiin ajankohtaista palautetta ja kehitysehdotuksia.

Materiaaleja etsitään ja tarjotaan monipuolisesti

Organisaatiot suunnittelevat tarjoavansa Materiaalitorilla seuraavan 6 kk kuluessa muun muassa rakennuspurkujätettä, joka sisältää esimerkiksi betonijätettä, puujätettä, betonimursketta, asfalttimursketta, tiilimursketta ja purkupuuta. Lisäksi voidaan tarjota sekamuovia, voimalaitosten tuhkia, kartonkijätettä, kotitalousjätettä ja sekajätettä. Erikoismateriaaleihin kuuluvat esimerkiksi paperikoneiden käytetyt viirat, huovat sekä clupak-matot.

Etsityimpien materiaalien joukossa vastaavana ajankohtana olivat muun muassa tekstiilit, maarakentamisen materiaalit, purkutiilet, rakennusjätteet (puujäte, betonijäte), energiajätteet (tuhka), orgaaniset jätteet, vaaralliset jätteet, pilaantuneet maa-ainekset sekä kierrätysmetallit. Lisäksi osa vastaajista etsii paperia, pahvia tai kotitalous- ja sekajätettä.

Asiantuntijaosaamista kiertotalouden edistämiseksi

Organisaatiot harkitsevat tarjoavansa Materiaalitorilla monipuolisia asiantuntijapalveluita, kuten tukea liiketoiminnan kehittämiseen, jätelakiin liittyvää koulutusta, tietoa materiaalien jatkojalostuksesta, neuvontaa vaarallisista jätteistä sekä teollisuus- ja kiertotalouskonsultointia. Osaamista on myös rakennussektorin kiertotalouden vauhdittamiseen, jätehuoltoon ja ympäristö- ja maarakentamiseen.

Toivottiin selkeää prosessia ja ennakointia tulevista jätteistä

Kyselyssä etsittiin vastauksia myös siihen, mitä parannuksia käyttäjät toivovat Materiaalitoriin. Vastauksissa toivottiin sujuvaa käyttökokemusta, joka ottaa huomioon käyttäjien moninaiset tarpeet. Usein jätteet ja sivuvirrat halutaan saada nopeasti liikkeelle, ja tähän liittyen esimerkiksi kirjautumiskäytännöissä, tarjouspyyntöprosessissa sekä raportin luokituksissa nähtiin kehittämistarpeita. Vastauksissa korostettiin edelleen opastuksen ja tiedottamisen tarvetta. Materiaalitorin käyttäjämäärä ovat jäänyt vähäiseksi, mikä haastaa sekä materiaalien etsijöitä että tarjoajia. Alustan näkyvyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi alueellisella yhteistyöllä. Motiva neuvoo ja kouluttaa yrityksiä yhteistyössä FISS-aluekoordinaattorien kanssa. Lisäksi neuvontaa antavat viranomaiset ja jätehuoltoyhtiöt.

Kyselyssä selvitettiin myös, kuinka todennäköisesti vastaajat suosittelisivat Materiaalitoria muille. Vastaajien suosittelutodennäköisyys oli keskimäärin kolme asteikolla 1-5, mikä tarkoittaa melko todennäköistä suosittelua. Saatua palautetta hyödynnetään Materiaalitorin kehittämisessä.

Lisätietoa

Materiaalitorin infosivut
Materiaalitorin asiointipalvelu(siirryt toiseen palveluun)