Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys vauhdittaa materiaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä
Ympäristöministeriön uusi asetus purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksestä velvoittaa rakentamishankkeeseen ryhtyvän laatimaan selvityksen purkumateriaaleista ja rakennusjätteistä. Selvitys tukee materiaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä, tehostaa maa- ja kiviainesten hyödyntämistä sekä parantaa rakennus- ja purkujätteen tilastointia.
Ympäristöministeriö on julkaissut asetuksen purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksestä, joka tukee rakentamisen kiertotaloutta. Asetus astui voimaan 30.12.2024, ja sen tavoitteena on edistää rakennus- ja purkumateriaalien kierrätystä sekä uudelleenkäyttöä. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan maa- ja kiviainesten hyödyntämistä, parantamaan rakennus- ja purkujätteen tilastointia sekä vahvistamaan viranomaisten ohjausmahdollisuuksia. Selvitys laaditaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Rapu-tietojärjestelmään(siirryt toiseen palveluun), joka otettiin käyttöön 1.1.2025. Tietojen kokoaminen yhteen paikkaan helpottaa materiaalien hyötykäytön suunnittelua.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen vaiheet
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys laaditaan kahdessa vaiheessa. Vapautuvat materiaalit arvioidaan rakentamis- tai purkamislupaa haettaessa sekä purkamisilmoitusta tehtäessä. Hankkeen valmistuttua selvitys päivitetään luvan loppukatselmuksen yhteydessä, jolloin aiemmin tehtyä arviota täydennetään jätteen siirtoasiakirjojen tiedoilla.
Selvityksessä ilmoitetaan muun muassa:
- Vapautuvat purkumateriaalit.
- Vaarallisia aineita sisältävät materiaalit.
- Pois kuljetettavat maa- ja kiviainekset.
- Mahdollisuus ilmoittaa uudelleenkäytettäviä rakennustuotteita tulee myöhemmin. Selvitystä ei kuitenkaan tarvitse laatia, mikäli purkumateriaalin määrä on vähäinen.
- Ohjeellinen raja vähäisyydelle on kokonaispurkuhankkeissa 100 kerrosalaneliötä ja korjaushankkeissa 10 tonnia purkumateriaaleja.
Materiaalitori ja rakentamisen kiertotalous
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän tulee jatkossa huolehtia siitä, että purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksessä edellytetyt tiedot ilmoitetaan Rapu-tietojärjestelmään. Tämä tukee kiertotalouden toteutumista, sillä uusi asetus tähtää muun muassa seuraaviin tavoitteisiin:
- Purkumateriaalien kiertotalouden tukeminen: Edistetään kysynnän ja tarjonnan kohtaamista.
- Tietojen yhdenmukaistaminen ja digitalisaatio: Tehostetaan purkumateriaaleihin liittyvän tiedon käsittelyä.
”Kansalliselle kiertotalouden vaihdantapaikalle on kysyntää ja tarvetta. Pohjoismaissa vastaavia hyviä esimerkkejä löytyy Norjasta ja Ruotsista. Digitaalista kauppapaikkaa hyödyntämällä yritys voi säästää aikaa, rahaa ja pienentää ympäristövaikutuksia. Olennaista on, että kiertotalouden toimintamalli otetaan osaksi rakentamisen prosesseja. Julkista markkinapaikkaa hyödyntämällä tuodaan materiaalit näkyväksi niiden potentiaalisille ostajille,” kertoo asiantuntija Jenni Rovio Motivasta.
Materiaalitorin päivitykset vuonna 2025
Vuoden 2025 alussa Materiaalitorin materiaalien nimikkeistö päivitetään vastaamaan SYKE:n ylläpitämän Rapu-tietojärjestelmän mukaisia pää- ja alanimikkeitä.
Muutoksella halutaan helpottaa uudelleen käytettävien materiaalitietojen viemistä markkinapaikkaan. Rakentamisen jätteet ovat määrältään Suomen toiseksi suurin jätelaji ja onkin tärkeää, että mahdollisimman moni uudelleenkäyttöön soveltuva materiaali ja tuote päätyy jatkokäyttöön.
Tämä muutos sujuvoittaa rakentamisen kiertotalouden toteutumista ja varmistaa, että mahdollisimman moni uudelleenkäyttöön soveltuva materiaali ja tuote päätyy jatkokäyttöön.